fbpx

Grenzen zijn onmisbaar voor je business succes en gelukkige relaties.

Eén van de methodes die ik mijn klanten leer is het effectief stellen van hun eigen grenzen.

Elke klant is uniek en hun behoeften en omstandigheden zijn allemaal anders. Hun overtuigingen en patronen maken dat ik maatwerk moet leveren. Ze slagen er namelijk niet in om hun eigen gedrag voldoende te veranderen.

Ik leer deze vrouwen om hun eigen oplossingen, inclusief de bijbehorende grenzen, toe te passen zodat ze succesvoller zijn in hun leven. Zowel zakelijk als in hun relaties.

Zo leer ik hun beter om gaan met de tijd die ze besteden aan hun business of aan hun relatie. Andere klanten krijgen hulp bij het bepalen of ze bepaald gedrag van anderen wel of niet accepteren. En in verschillende situaties hoe ze beter kunnen reageren, zonder zichzelf te verliezen.

Iedereen, ook je levenspartner dus, moet op respectvolle manier met je omgaan (en uiteraard ook andersom!)

Waarom is het verstandig om in je business en relatie grenzen te stellen.

Als jij je grenzen verbaal en non-verbaal niet goed aangeeft tegenover je zakelijke contacten of binnen je eigen liefdesrelatie, dan verlies je jezelf te veel in je gesprekspartner of bouw je een emotionele muur op. Je zorgt simpelweg niet goed voor jezelf en je krijgt niet wat je verdient omdat jezelf wegcijfert of klein houdt.

In mijn praktijk merk ik dat communicatie, praten EN luisteren een van de grootse uitdaging zijn in relaties. Ben je van nature conflictmijdend? Weet dat je conflicten kunt voorkomen door je grenzen tijdig aan te geven.

Blijf op respectvolle manier duidelijk communiceren. En ja, het aangeven van je grenzen kan negatieve reacties oproepen.

Het is belangrijk dat relaties gebaseerd zijn op respect, gelijkwaardigheid en dat er balans is tussen geven en nemen. Iedereen heeft zijn eigen grenzen en door grenzen te stellen en hierover te communiceren laat je je privé- en cliënten weten waar je limieten liggen op fysiek en emotioneel gebied.

Door deze grenzen – de lijnen van respect – aan te geven weet je gesprekspartner wat voor je onaangenaam of ongewenst gedrag is. Hoe je behandelt wilt worden dus.

Grenzen aangeven zorgt ervoor dat je meer rust ervaart, zelfzorg toepast en een toename van zelfacceptatie en zelfliefde bereik.

Hoe geef je je grenzen aan zonder dat dit op een zakelijk of relationeel conflict uitdraait.

*** Weet wat voor je belangrijk is en hoe je met elkaar om wilt gaan als (zakelijke) partner. Als het gaat om business, ook dan accepteer je geen grensoverschrijdend gedrag. Bijvoorbeeld bij klanten die je blijven mailen, app’n of bellen. Een voorbeeld uit mijn relatiecoaching praktijk is een partner die seksistische opmerkingen blijft maken, of elke avond blijft gamen of Netflik kijken… ook al hebt je aangeven het onprettig te vinden. In je relatie verdienen jullie beiden levensgeluk en een ondersteunende partner.

*** Heb vertrouwen in jezelf want je hebt recht op je eigen gevoelens en je moet jezelf gelukkig maken.

*** Blijf bij je gevoel en handel hiernaar. Ga niet over je eigen grenzen heen. Neem ook verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag, weet waarom je die grenzen stelt en hoe je moet reageren als iemand over je grenzen heen gaat.

*** Handel vanuit je eigen kracht en zelfvertrouwen. Wees duidelijk en bespreek wat je wel accepteert en wat niet. Stel bijvoorbeeld een contract op voor je cliënten zodat iedereen weet waar ze aan toe zijn.

*** Bespreek je gevoelens en verlangens daarom op respectvolle manier met elkaar. De ander kun je gedachten niet lezen! Neem dus niet zomaar aan dat de ander weet wat je bedoelt als je daarover niet duidelijk communiceert.

*** Wacht niet met het aangeven van je behoeften totdat je cliënt of levenspartner zover is. Het is altijd lastiger om langer ingesleten patronen te veranderen.

EXTRA TIPS om gelukkiger en succesvoller in business en relatie te worden.

  • Erken jullie verschillen, accepteer deze en leer van elkaar. Dat gaat op voor business en je partner relaties. Wees bewust van de natuurlijke verschillen tussen mensen, (mannelijke vs vrouwelijke energie).
  • Om het licht te houden moet je deze video zien! Hilarisch en zo herkenbaar. A Tale of 2 Brains van Mr. Güngör. Het is een feit. We zijn eenmaal anders op bepaalde vlakken en tegelijkertijd hebben we veel overeenkomsten. Als dit niet zo was zou niemand jaar in, jaar uit met een partner kunnen blijven.
    Doodvermoeiend en über saai zou het worden volgens mij! Het meest gekke is dat jullie beiden een partner hebben gekozen juist omdat hij of zij zo mooi anders is…tot jullie een paar jaar later helemaal gek worden door jullie verschillen! Terugkijkend naar mijn laatste twee relaties (inclusief mijn huidige) is het echt zo gegaan.
  • Hoe dan ook, blijf je eigen behoeften en verlangens uiten. Blijf geloven in die positieve verandering. Als partners moeten jullie moeite blijven doen om het leven leuker te maken voor elkaar zonder jezelf hierin te verliezen. Je mag tenminste de bereidheid verwachten van elkaar om aan irritant, onacceptabel gedrag en oude patronen te werken. Weet ook dat dit niet zomaar verandert of geheeld is. Het kost tijd, energie en geduld! Het is goed mogelijk dat jouw wensen herhaald moeten worden, maar dan wel op een respectvolle en duidelijke manier zonder losse dreigingen. Het laatste is ongeveer een van de meest schadelijk dingen die je kan doen binnen een relatie.


Grenzen stellen kun je leren!

Grenzen kunnen stellen is juist fijn. Het geeft duidelijkheid voor iedereen en vooral RUST. Als dit nog niet beheerst dan zul je keer op keer veel meer geven dan goed voor je is in jouw partnerrelaties, met familie, kinderen, vrienden, buren en op een gegeven moment leeglopen en superchagrijnig worden.

Met klanten: Als je een neiging hebt om te weinig te vragen voor je werk en meer tijd of service geeft dan goed voor je is, ga je ook hierop leeglopen.
De kans is groot dat je een burn-out krijgt, je relatie beëindigd of met je onderneming stopt. Dat kan niet de bedoeling zijn, toch?

Maar hoe dan? Ik heb alllles geprobeerd!

Aan de slag! Je bent nooit te oud om dit te leren en je partner niet. Jaren geleden las ik een boek: ‘You Can Teach an Old Dog New Tricks.’ Quite funny and it’s true! Grenzen leren aangeven is onmisbaar voor een gelukkig relatie en succesvolle business! Je hebt geluk want grenzen leren aangeven en voor je waarde gaan staan is een belangrijk onderdeel van mijn Platinum Business & Relationship Programma. Als je meer hierover wilt leren, boek nu een Gratis Discovery Call om te zien als het iets voor je is. Ik weet zeker dat je iets waardevols uit onze gesprek zal halen dus click snel op de link of verder op mijn website!

Ik hoop je snel te ontmoeten!
xx Carol